Lage rugpijn door triggerpoints.

Met het verkeerde been uit bed te stappen, lijkt tegenwoordig meer met de verkeerde rug uit bed stappen. Je rug zit helemaal vast. Als je met je handen de pijnlijke plek probeert te zoeken, voel je verharde spierknopen. Dit worden ook wel triggerpoints genoemd. Wat zijn triggerpoints precies? In deze blog ga ik je hier alles vertellen en ook hoe je het kan oplossen.

We willen allemaal graag leven zonder rugklachten. Lekker aan het werk, zonder dat je telkens moet oppassen dat je niet een verkeerde beweging maakt waardoor de pijn weer in je rug schiet. Die verjaardag waar je graag naar toe wil gaan, maar je het niet lang volhoud om op die stoel te blijven zitten. Lekker pijnvrij sporten als je daar zin in hebt. Rugpijn kan je leven ontzettend beïnvloeden.

Als je over je rug strijkt, voel je pijnlijke plekken. Het lijken soms wel verharde bobbels of strengen. Veel mensen noemen dat spierknopen. Als je beweegt, voel je op die plekken een hoop pijn en stijfheid. Je kunt bijvoorbeeld niet meer bukken en tillen zonder die vervelende pijn. Flexibiliteit in je rug is helemaal weg, omdat je rugspieren ontzettend strak staan.

rugklachten als je opstaat na het slapen

Wat zijn triggerpoints?

Spierknopen zijn gevoelige punten in spieren die (zoals je gemerkt hebt) voor een hoop pijn en ongemak zorgen. Spierknopen worden ook wel ‘triggerpoints’ genoemd. Deze triggerpoints zorgen ervoor dat de spieren verkorten waardoor je minder flexibel bent. Ook belemmert de triggerpoint de doorbloeding. Hierdoor kun je bijvoorbeeld ervaren dat je rug telkens koud aanvoelt. Sommige mensen overmatige transpiratie op plekken waar de doorbloeding slecht is. Dit heeft te maken met de afvoer van afvalstoffen. Tijdens het bewegen krijg je afvalstoffen in je spieren. Als de doorbloeding door een triggerpoint belemmert is, moet je lichaam deze afvalstoffen op een andere manier kwijt.

Triggerpoints zorgen voor pijn. Pijn op zowel de plek zelf als op andere plekken. Dit is uitstralingspijn en wordt ook wel myofasciale pijn genoemd. Als je duwt op de triggerpoint in je rug voel je de pijn naar andere plekken uitstralen. Bijvoorbeeld naar je bil- of buikspieren. Het is daarom belangrijk om te weten welke triggerpoint te maken heeft met jouw rugpijn. Het kan namelijk zomaar zijn dat je lage rugpijn ervaart, terwijl er niets met je rug aan de hand is. De triggerpoint kan namelijk in de buikspieren actief zijn, waardoor je die pijn in je rug ervaart. Het is dus heel belangrijk om je eens te verdiepen in de materie van triggerpoints en myofasciale pijn.

Wanneer zijn triggerpoints bedacht?

Als we terug graven in de wetenschappelijke onderzoeken zien we in de 15e eeuw de eerste onderzoeken naar pijn in de spieren. Veel verschillende benamingen werden hieraan gegeven, waarna in 1942 dr. Janet Travell hier de naam triggerpoints en myofasciaal pijnsyndroom aan gegeven heeft. Janet Travell is ook bekend, omdat ze de dokter van president John F. Kennedy was. Toen ze zich verder is gaan verdiepen in de triggerpoints, is ze gaan samenwerken met dokter David G. Simons. Samen hebben zij in 1983 het wereldberoemde boek ‘Myofascial Pain and Dysfunction – The Trigger Point Manual’ uitgebracht. Dit boek bevat alle onderzoeken en informatie over triggerpoints en myofasciale pijn. Het laat zien welke triggerpoints er precies zijn, naar welke plekken ze uitstralen en hoe je het kan behandelen. Het is een boek wat ontzettend veel veranderd heeft in de wereld van reumatologie, orthopedie en fysiotherapie. Waar vroeger alleen gekeken werd naar de plek waar iemand pijn ervaart (symptoombestrijding), blijkt het nu ook uitstralingspijn te kunnen zijn waarbij de oorzaak zich dus op een andere plek bevind. Dit is een belangrijke stap in het herstel van rugpijn, omdat we nu beter begrijpen waar de precieze oorzaak van de pijn zich bevind.

Welke problemen geven triggerpoints?

Elke spier in het lichaam heeft triggerpoints. Dit zijn beschermingspunten die normaalgesproken niet actief zijn, maar wel actief kunnen worden als je verkeerd gaat bewegen. Actieve triggerpoints zijn gemakkelijk te herkennen zijn aan de pijnlijke plekken in je spieren. Als je onder de microscoop kijkt, zie je de spiervezels verkrampen en verkorten. Door de verkramping in de spier wordt de doorbloeding belemmerd. Bloed transporteert zuurstof en voedingsstoffen, dus je kunt je voorstellen dat een belemmering van zuurstof en voedingstoffen in je spieren niet heel gunstig is. Het is een soort zuurstoftekort die je in de spieren krijgt. Spieren raken snel vermoeid, bewegen kost veel energie en je hebt pijn. Heel veel pijn.

Deze triggerpoints zorgen voor lage rugpijn

Veel triggerpoints zorgen voor lage rugpijn. De drie meest voorkomende zijn:

Rechte buikspieren

   (Rectus Abdominis)

Heup Lendenspier

            (Iliopsoas)

Vierkante lendenspier

   (Quadratus Lumborum)

Wat is de oplossing voor triggerpoints?

Het zou natuurlijk ontzettend fijn zijn als we de triggerpoints weer kunnen ontspannen. Dat de spier weer flexibel wordt, de doorbloeding op gang komt en de pijn verdwijnt. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Ik zal je twee manieren uitleggen die ervoor zorgen dat de triggerpoints ontspannen.

1. Langdurig drukken op de triggerpoint

Door druk te geven op de triggerpoint kan deze gaan ontspannen. Het is een soort massage, maar dan zonder te wrijven over spieren en ook zonder olie. Je blijft op de triggerpoint met je vinger drukken en houdt dit enkele tientallen seconden vast. In het begin zal je de pijn op de plek zelf en ook de uitstralingspijn kunnen voelen. Op een gegeven moment voel je dit langzaam wegtrekken en komt er ontspanning voor in de plek. Je kan dit bij jezelf doen, maar zeker op plekken zoals de rug is dit erg lastig. Je kan tegen de muur gaan staan met een tennisbal ertussen. Die kan ook de druk op de triggerpoint geven, zodat je zelf niet je armen in moeilijke posities moet brengen. Ook kan je iemand anders vragen de triggerpoints aan te drukken. Zorg ervoor dat je niet te hard drukt. Als je de pijn van het drukken een cijfer mag geven is dit maximaal een 7.

2. Dry-Needling bij triggerpoints

Een hele snelle en effectieve manier die relatief minder pijn doet dan het aandrukken van triggerpoints is dry-needling. Ook wel vertaald de droge naald. Hiermee wordt bedoeld dat er dus niets geïnjecteerd wordt. Waarom niet? Zodra de naald de triggerpoint aanraakt, spant deze even kort aan. Na het korte aanspannen, ontspant deze volledig en is de triggerpoint zo goed als uitgezet. De doorbloeding komt weer op gang, de pijn verdwijnt en je zal ook direct een verbetering merken in de bewegelijkheid. Pijn doet de naald zelf niet. Het kort aanspannen van de triggerpoint is een beetje gevoelig, maar pijn kan je het meestal niet noemen. Je kan kan tijdens het aanspannen wel kort de plekken voelen waar de pijn naar uitstraalt. Maar dit is nooit gevoeliger dan de pijn die je normaal ervaart. Binnen het behandeltraject van mijn praktijk wordt ook gewerkt met dry-needling.

Maak hier online je afspraak

Heb je een vraag?

13 + 11 =

+31 85 04 70 627

Kennemerstraatweg 464,1851 NG in Heiloo

Gave kans!

Wekelijks advies voor herstel van rugpijn wat niemand anders je vertelt? Deze nieuwsbrief is eerlijk, concreet en praktisch toepasbaar.

 

Alleen voor mensen die écht willen werken aan hun lichaam!

Gelukt!