Rugpijn wat te doen?

Rugpijn kan vaak snel ontstaan en kan ontzettend vervelend zijn. Het belemmert je namelijk bij veel van je dagelijkse activiteiten. Denk zo eens aan rugpijn waar je last van hebt tijdens werk of tijdens het staan of lopen zelfs! Het is niet gemakkelijk om hiervan te herstellen. Veel visies spreken elkaar tegen en op een gegeven moment zie je door de bomen het bos niet meer. De vraag ‘Rugpijn wat te doen?’ is daar een logisch gevolg van.

Om deze vraag te beantwoorden, heb ik hieronder 5 tips uitgewerkt die helpen bij rugpijn.

1. Luister naar je lichaam

Probeer allereerst te luisteren naar je lichaam. Rugpijn hebben is ontzettend vervelend, maar probeer er niet tegen te vechten en accepteer de pijn. Wanneer je rugpijn hebt, is dit een signaal van je lichaam dat er iets niet goed gaat. Hoewel je misschien enige opluchting van de rugpijn voelt door pijnstillers te nemen of behandelingen te ondergaan, luister je op deze manier ook steeds minder naar je lichaam.

In plaats van de pijn weg te drukken is het belangrijk om er naar te gaan luisteren. Wanneer is de pijn precies ontstaan? Wat deed je op dat moment? Door die situaties direct te signaleren kan je ook kijken waar het mis gaat.

rugklachten als je opstaat na het slapen

2. Blijf bewegen

Hoewel het misschien een beetje eng voelt in het begin, probeer toch te blijven bewegen. We hebben namelijk snel de neiging om te stoppen met bewegen, waardoor we verstijven en daardoor nog meer verkrampen. Zorg er wel voor dat je alleen pijnvrije bewegingen maakt, zodat de pijn niet erger wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het geregeld maken van pijnvrije bewegingen ervoor zorgt dat de pijnlijke bewegingen ook weer des te sneller herstellen.

Door dus wel te blijven bewegen zonder de pijnlijke spieren te belasten, zal je binnenkort ook weer de bewegingen kunnen maken die je eerst zo’n pijn deden. Blijf dus toch enigszins actief!

3. Ga ontspannen

Het kan natuurlijk zijn dat de rugpijn zo erg is dat je nergens anders meer aan kan denken. Het doet gewoon zo’n pijn! Veel rugklachten hebben een overprikkeling van het sympathisch zenuwstelsel. Dat zenuwstelsel is eigenlijk de werkmodus. Het lichaam heeft ook een ontspanningsmodus, namelijk het: parasympathisch zenuwstelsel. Belangrijk om die dus actief te krijgen!

Er zijn verschillende manieren om het parasympathisch zenuwstelsel te stimuleren, waaronder door meditatie of ademhalingssessies. Maar ook leuke dingen doen waaronder bijvoorbeeld sociale activiteiten. Iedereen ontspant op een andere manier, dus doe, ondanks de pijn, dingen die jij leuk vindt en jou tot rust brengen. Zo zal je je al snel een stuk beter voelen!

4. Opgekropte emoties

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat chronische pijnklachten aan je rug ook veroorzaakt kunnen zijn door opgekropte emoties! Heb je een zware emotionele tijd achter de rug of verkeer je hier op dit moment in? Zorg ervoor dat je deze emoties niet meer wegduwt, maar juist uitspreekt.

Dr. Sarno heeft verschillende boeken over geschreven over chronische (rug)pijn die ontstaan door het opkroppen van emoties. Ook is er een documentaire over gemaakt genaamd:  ‘All the rage’. Hierin laten de documentairemakers zien wat diagnose TMS (tension myositis syndrome) is en wordt het duidelijk dat ontzettend veel mensen met rugklachten hier last van hebben. Kijk deze film eens en zie maar of jij je erin herkent. Je zal in elk geval begrijpen waarom het niet goed is om je emoties op te kroppen.

5. Pas op met oefeningen doen

Wanneer we het hebben over oefeningen voor de rug voegen we meestal juist alleen maar meer spanning toe aan het lichaam. Wat je het liefste wilt, is dat er een balans ontstaat in je lichaam tussen spanning en ontspanning. Door deze balans zullen verkrampingen in je spieren verdwijnen. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke oefeningen goed voor je zijn. Er zijn namelijk ook oefeningen die algemeen bekend zijn, maar die kunnen zorgen voor nóg meer verkramping en dus veel meer rugklachten.

In mijn boek ‘Van rugklacht naar rugkracht’ ontdek je na het doen van een test welke oefeningen goed voor je zijn. Dit boek is tijdelijk uitverkocht.

Maak hier online je afspraak

Heb je een vraag?

15 + 5 =

+31 85 04 70 627

Kennemerstraatweg 464,1851 NG in Heiloo

Gave kans!

Wekelijks advies voor herstel van rugpijn wat niemand anders je vertelt? Deze nieuwsbrief is eerlijk, concreet en praktisch toepasbaar.

 

Alleen voor mensen die écht willen werken aan hun lichaam!

Gelukt!