Tension Myositis Syndrome. 

Rugpijn is natuurlijk ontzettend vervelend en hiervoor kun je natuurlijk altijd naar een dokter of behandelaar gaan. Maar wat nu als je allerlei diagnostische tests hebt gedaan en er is alsnog niks te vinden door de artsen? Je bent toch niet gek, je hebt toch wel degelijk rugpijn? Als je lichamelijke pijnklachten hebt die niet te verklaren zijn door diagnostische tests, kan er wel eens sprake zijn van TMS. Dr. Sarno is een revalidatiearts uit de Verenigde Staten die deze diagnose heeft ontwikkeld en zelfs een boek hierover heeft geschreven. Maar wat is TMS dan precies en hoe ontstaat of ontwikkelt het zich? Hoe komt het dat TMS pijnklachten kan veroorzaken? Ook zal ik verder ingaan op de symptomen van TMS en uitleggen hoe je zelf kunt nagaan of je misschien last hebt van TMS.

Aan het einde van dit artikel geven we je onze oplossing, waaronder een bijzondere hypnosessie specifiek voor TMS.

Losmaken van de wervelkolom

Wat is TMS?

TMS staat voor Tension Myositis Syndrome en deze aandoening werd voor het eerst beschreven door John E. Sarno. Dr. Sarno was een professor Klinische Revalidatiegeneeskunde aan de medische universiteit in New York.  TMS is een aandoening waarbij echte symptomen veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld een chronische pijn aan je rug, maar waarbij deze symptomen niet het gevolg zijn van structurele of pathologische afwijkingen. Deze symptomen zullen dus niet worden verklaard door diagnostische tests, omdat de oorzaak dus niet door fysieke afwijkingen komt. Dit maakt de pijn daarentegen niet minder echt!

Bij deze aandoening worden de pijnsymptomen, zoals rugklachten bijvoorbeeld, veroorzaakt door een mild zuurstoftekort wat loopt via het autonome zenuwstelsel. Dit zuurstoftekort wordt niet alleen veroorzaakt door onderdrukte emoties, maar ook door psychosociale stress. De pijn zit hier dus niet ‘in je hoofd’, maar wordt wel door stress in je hoofd veroorzaakt. Er zijn meer dan genoeg mensen die al jarenlang rugpijn hebben, maar wanneer zij naar de dokter gaan, krijgen ze een heel andere diagnose, zoals een hernia, overbelasting of het feit dat je ouder wordt. Onthoud dat dit de pijn alsnog niet minder echt maakt!

Hoe ontstaat en ontwikkeld TMS zich?

Het is dus mogelijk om rugpijn te krijgen door een mild zuurstoftekort in je autonome zenuwstelsel, wat in essentie komt door bijvoorbeeld onderdrukte emoties. Hoe ontwikkelt TMS zich verder eigenlijk?

Als we gaan kijken naar de kern van hoe TMS zich ontwikkelt, zien we dat deze voortkomt uit het nastreven van een goed persoon zijn en om geliefd te zijn bij personen van wie we houden. Doordat je vervolgens zo naar perfectie streeft, zal je hoogstwaarschijnlijk de behoeften van anderen boven je eigen gaan stellen. Dit geeft in eerste instantie natuurlijk niet direct zo’n pijnklachten, maar wanneer er steeds meer stress van buitenaf wordt toegevoegd en wij nóg liever perfect willen zijn en hier dus nog meer naar streven, kan het gebeuren dat je van binnen onbewust een soort van woede ontwikkelt tegen dit streven naar perfectie en de dingen die je hiervoor doet.

In dit streven naar perfectie en het zijn van een goed persoon onderdrukken wij onze emoties, zoals dat je bijvoorbeeld niet boos kan doen richting je baas, omdat je dan bang bent om afgewezen, hier dus ontslagen, te worden of dat je het respect van je baas zal verliezen. Wij willen niet aan anderen laten merken dat we niet volmaakt of perfect zijn, wat niemand is, waardoor wij onze gevoelens onderdrukken in ons onderbewustzijn. In plaats van dat we gewoon eerlijk tegen onze baas zeggen dat we boos zijn, stoppen we het diep weg, wie weet denkt hij of zij anders dat we het niet waard zijn om gerespecteerd te worden of om zelfs maar een werknemer te kunnen zijn.

Behalve emoties zoals woede kunnen we ook schuld onderdrukken. Stel je hebt een familielid die gehandicapt is en je moet voor hem of haar zorgen. Dit is een gigantische verantwoordelijkheid die op je schouders rust en dit is niet makkelijk. Deze taak kan ervoor zorgen dat je je schuldig gaat voelen wanneer je de zorg niet kan bieden of wanneer je er misschien niet zo’n zin in hebt, omdat het gewoon een grote taak en verantwoordelijkheid is. Pijnklachten door TMS, zoals rugpijn, kunnen dus veroorzaakt worden door het onderdrukken van bijvoorbeeld dit schuldgevoel, waarbij de kans op TMS groter is als je het soort persoon bent dat het heel graag goed, zelfs perfect, wil doen voor andere mensen.

Door het onderdrukken van meerdere verschillende emoties, waaronder schuld en woede, wordt een gigantische hoeveelheid emotionele spanning gecreëerd in ons hoofd die erger wordt als er steeds meer stress aan ons leven wordt toegevoegd. Je lichaam wil niet dat je je bewust wordt van deze sterke emoties en daarom zorgt je onderbewustzijn voor lichamelijke klachten, zoals de rugpijn die niet duidelijk te verklaren valt door de dokters, waar ook depressie en huidproblemen bijvoorbeeld onder vallen. Zo wordt je afgeleid van het echte probleem en dat zijn de emoties die je niet wilt voelen. Je zal je focussen op de rugklachten die zo’n pijn doen de hele dag en zo niet op de woede of het schuldgevoel wat je hebt onderdrukt. TMS wordt door ons ontwikkeld, omdat we de emoties niet willen of kunnen verwerken, noch accepteren.

Wanneer wij pijn voelen, geeft ons brein ons dat aan. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een schrikreactie wanneer je kokend water op je hand krijgt, waarbij je je hand direct zult wegtrekken om verdere verbranding en pijn te voorkomen. Dit is ook ongeveer hoe TMS werkt. Onze hersenen beschouwen hier sommige emoties als gevaarlijk, waardoor je hersenen in een soort van stresstoestand komen. Je brein wil deze emoties helemaal niet waarnemen, omdat het deze als gevaarlijk beschouwt. Denk bijvoorbeeld aan schaamte, verdriet, woede of een schuldgevoel. Onze hersenen willen ons helpen en beschermen en beoordelen de emoties hierbij op basis van je opvoeding en hoe je bent opgegroeid. Je emotionele ontwikkeling bepaalt dus als het ware welke emoties als gevaarlijk worden beschouwd door je hersenen en welke niet.

Het doel van de pijnklachten van Tension Myositis Syndroom is zodat jij je niet focust op de emoties die je onderdrukt, maar op de pijn die je voelt in je lichaam. Veel mensen laten zich bijvoorbeeld ook afleiding door te gaan roken of door veel te drinken. Onbewust willen wij niet voelen, waardoor het een automatisme is geworden voor ons brein om ons te helpen om niks te hoeven voelen. Daarbij krijg je de pijnklachten ook, en wordt deze verergert, door je angst voor pijn. Zo is men bijvoorbeeld bang om bepaalde bewegingen te maken, denk aan bukken met rugpijn, bang dat de pijn niet meer weggaat of bang voor bepaalde activiteiten die de pijn eventueel zouden kunnen verergeren. Op dit moment zijn heel veel diagnoses die mensen krijgen nog foutief, waardoor de pijn blijft aanhouden ondanks het feit dat ze verschillende lichamelijke behandelingen hebben geprobeerd. Er is inmiddels gelukkig wel al meer onderzoek gedaan naar deze aandoening. Er zijn meerdere wetenschappelijke studies gedaan over zowel TMS als gewoon pijn met een neuro-plastische oorzaak. Pijn met een neuro-plastische oorzaak houdt in dat de pijn zowel het lichaam als het brein omvat. Tot nu toe is er veel goed resultaat behaalt tijdens deze onderzoeken en de onderzoeken naar een behandeling hiervoor.

Hoe komt het dat TMS pijnklachten kan veroorzaken?

De pijnklachten die ontstaan door de diagnose van dr. Sarno zitten niet tussen je oren, maar zijn echt! De oorzaak is dan misschien niet fysiek, maar de klachten zijn dat zeker weten wel. Dr. Sarno heeft in zijn onderzoek duidelijk gemaakt dat ons autonome zenuwstelsel verantwoordelijk is voor een groot deel van chronische pijnaandoeningen, zoals rugklachten. Dit stelsel regelt de bloedsomloop in ons lichaam, zoals bijvoorbeeld wanneer je wangen rood kleuren van schaamte. Dit komt dan door een toename in de doorbloeding op deze plek en is dus een voorbeeld van een lichamelijke reactie door een psychologische trigger, net zoals wanneer je rugpijn hebt door stress en onderdrukte emoties bijvoorbeeld. Het autonome zenuwstelsel kan de bloedsomloop in bepaalde spieren, gewrichtsbanden, zenuwen of pezen verminderen. In zo’n geval is er dan minder zuurstof aanwezig voor de weefsels, waardoor je pijn, tintelingen, gevoelloosheid of soms zwakte kan voelen.

Door een verminderde doorbloeding krijg je verzuring en daarbij microverkrampingen en spierknopen in je spieren, waarvan TMS de hoofdoorzaak is. We weten inmiddels dat stress kan leiden tot fysieke klachten, meestal pijnklachten, zoals wanneer je misselijk bent van de zenuwen voor een presentatie. Ons brein zorgt hier ervoor dat we zo’n vervelende, fysieke pijnklachten krijgen en op dezelfde manier werkt Tension Myositus Syndroom om pijnklachten te veroorzaken in je lichaam.

Psycho fysiologische aandoeningen, zoals TMS dus, worden door een bepaald proces veroorzaakt. Als eerste gaat er iets fout in het Limbische systeem, dit is een groep structuren die bij het hersensysteem liggen en deze zorgen onder anderen voor de emoties, wat vervolgens leidt tot lichamelijke symptomen. Deze symptomen krijg je doordat je onbewust bepaalde emoties hebt weggeduwd. Deze lichamelijke symptomen voor onbewuste emoties leiden ertoe dat een soort van ‘black box’ in je brein commando’s gaat geven, waardoor je hypothalamus wordt geactiveerd. Deze activeert vervolgens je autonome zenuwstelsel en dit leidt dan tot pijn in je spieren, denk maar aan de ‘onverklaarbare’ rugpijn, of zenuwpijn, maar kan ook leiden tot hartaandoeningen, maagdarmstelsel aandoeningen of nier- en urineweg stelsel aandoeningen.

De symptomen van TMS

Tension Myositis Syndroom kan voor meerdere vervelende klachten zorgen. Deze pijnklachten zijn de symptomen van TMS. Door TMS kan je bijvoorbeeld rugpijn krijgen, maar ook pijn in je nek, je schouders, je benen, je voeten, je tenen, je ogen, je tanden of over het hele lichaam bijvoorbeeld. Andere symptomen van Tension Myositis Syndroom zijn bijvoorbeeld spierpijn, een branderige pijn, een stekende pijn, zenuwpijn, tintelingen of een neuropathische pijn bijvoorbeeld. Als laatste kunnen maag- en darmkrampen, tinnitus, stijfheid en fibromyalgie bijvoorbeeld ook tekenen zijn van TMS.

Deze aandoening kan dus eigenlijk elk soort klacht in je lichaam veroorzaken, maakt niet uit waar. Je hersenen en zenuwstelsel kunnen namelijk alles in je lichaam beïnvloeden, omdat ze alles aansturen. Zo ook bijvoorbeeld je spijsvertering, hartslag en doorbloeding.

Check zelf of je TMS hebt

Het kan natuurlijk zijn dat je zelf al een lange tijd last hebt van rugpijn, maar geen enkele lichamelijke behandeling schijnt te werken. Is het dan misschien mogelijk dat je Tension Myositis Syndroom hebt? Er zijn een aantal duidelijke factoren waaraan je kunt zien of herkennen dat je rugpijn door TMS komt. Deze factoren hebben onder andere te maken met zowel stress als hoe je pijnklachten zich gedragen. Hieronder is een lijst van verschillende factoren die aanduiden of je last van TMS zou kunnen hebben en hoe meer van deze factoren relevant zijn voor jou, des te hoger de kans dat je klachten worden veroorzaakt door TMS. Deze lijst is gebaseerd op de inzichten van niet alleen dokter Sarno, maar ook dr. Schubiner, dr. Schechter en Alan Gordon. Deze inzichten zijn opgedaan uit wetenschappelijk onderzoek en ervaring met verschillende cliënten.

1. Uitsluiting van rugklachten door een fysieke aandoening
Pas als je rugpijn niet wordt veroorzaakt door een fysieke aandoening bestaat er een mogelijkheid dat je TMS hebt. Als je dit nog niet hebt gedaan, ga dan eens naar de (huis)arts of een specialist en laat je onderzoeken. Zo kun je erachter komen of je pijnklachten komen door een medische aandoening, zoals een ziekte, kneuzingen, een blessure of botbreuken bijvoorbeeld, of dat ze misschien juist een psychologische oorzaak hebben. Als er door de arts niks van een fysieke oorzaak wordt gevonden, is de kans groot dat je pijnklachten een neuro-plastische oorzaak hebben.

2. De rugpijn is ontstaan tijdens of na een stressvolle periode
Wanneer je bijvoorbeeld financiële problemen, relatieproblemen, stress op het werk, het verlies van familie of vrienden, trouwen, pesterijen of andere problemen meemaakt en je ervaart hierna, of zelfs tijdens de periode, rugklachten bestaat de mogelijkheid dat je hier last hebt van het Tension Myositis Syndroom. De pijn speelt namelijk op in of na een periode waarin je veel stress hebt, dus je brein zou deze stress best wel eens kunnen blokkeren voor je.

3. De rugklachten zijn niet voortdurend, maar juist inconsistent en wisselvallig
Als jouw rugpijn wordt veroorzaakt door TMS, en dus een neuro-plastische oorzaak heeft, zullen je pijnklachten onregelmatig, wisselvallig en niet altijd logisch zijn. Bijvoorbeeld als je de ene dag niet eens kan bukken vanwege de rugpijn en je vervolgens de dag erna, bij wijze van spreken, weer een zware doos kan tillen met (bijna) geen pijn. Bij een fysieke oorzaak van de pijn zou de pijn niet zo verschillen op zoveel verschillende manieren, maar bij een neuro-plastische oorzaak dus wel.

4. De symptomen verschijnen op meerdere plaatsen
Wanneer je last hebt van chronische pijnklachten als gevolg van TMS zullen de symptomen zich hoogstwaarschijnlijk verspreiden of verplaatsen door je lichaam. Als je bijvoorbeeld eerst altijd lage rugpijn had, maar deze verspreid zich op een gegeven moment naar je bovenrug en/of nek komt dit waarschijnlijk niet door een fysieke aandoening. Als pijn zich verspreid op zo’n manier is dit een indicatie dat de pijn een neuro-plastische aanleiding heeft en is daarom van het Tension Myositis Syndroom. Pijnklachten door TMS kunnen zich verplaatsen of verspreiden door je hele lichaam, waardoor je rugpijn zomaar eens zou kunnen veranderen in hoofdpijn of pijn aan je vingers bijvoorbeeld.

5. De rugpijn is ontstaan zonder blessure of juist een van een hele lange tijd geleden
Je krijgt ineens rugpijn zonder dat je verkeerd hebt gezeten, verkeerd hebt getild of je rug op een andere manier hebt verrekt of overbelast. In zo’n geval is dit een hele duidelijk aanwijzing dat je rugklachten veroorzaakt zouden kunnen worden door TMS en niet door een fysieke aandoening, vooral omdat deze dus ontbreekt. Zelfs als de pijn is ontstaan na een blessure hoort deze niet zo lang na het ongeval nog aan te houden. Stel je hebt 10 jaar geleden je rug overbelast, maar dit is vervolgens opgelost door de fysiotherapeut, dan hoor je nu niet nog steeds die pijn te voelen zonder fysieke aanleiding.

6. Je hebt triggerpoints in je spieren die bij aanraking pijn zullen doen en waarvan de klachten weer opspelen
Dit soort ‘triggerpoints’ worden veroorzaakt door TMS en zullen ook chronisch aanhouden door het neuro-plastische proces. Deze trigger points worden veroorzaakt door kleine verkrampingen in je spieren, doordat hier minder zuurstof kwam, omdat je brein bepaalde gevoelens blokkeerde en daarmee iets fout ging in de zuurstoftoevoer, waardoor er verzuring en irritatie van de zenuwen optreedt. Wanneer je triggerpoints hebt onder in je rug of vlak boven je billen zal dit leiden tot een lage rugpijn, terwijl triggerpoints rondom je schouderbladen zullen leiden tot een rugpijn in de buurt van je schouderbladen.

7. De rugpijn wordt minder bij ontspanning en speelt juist op bij stress
Voel je dat de pijn erger wordt wanneer je je flink moet inspannen voor iets of over het algemeen gestrest bent? Bijvoorbeeld wanneer je overal steeds te laat bent, nog veel mails moet beantwoorden, je baas ontevreden is of dat je veel deadlines hebt die eraan komen. Wanneer de rugpijn in zo’n gevallen juist erger wordt, geeft dit aan dat de klachten mogelijk neuro-plastisch van aard zijn en dus worden veroorzaakt door TMS. Ben je echter op vakantie, een boek aan het lezen of een andere hobby aan het beoefenen waarvan je ontspant en de pijn wordt minder of verdwijnt, is dit nog een aanwijzing dat je klachten veroorzaakt worden door TMS en niet door een fysieke aandoening.

8. De rugpijn verschijnt pas na een (inspannende) activiteit
Het komt bij mensen die last hebben van TMS ook vaker voor dat ze pas rugpijn hebben nadat ze een activiteit hebben voltooid, zoals bijvoorbeeld het tillen van een aantal dozen. Ze hebben dan nergens last van gehad bij het tillen, gebukt staan in de tuin of de hele dag werken, maar krijgen later pas na afloop rugpijn. Zo’n vertraagde rugklachten kunnen niet worden veroorzaakt door een fysieke aandoening en dus moet hierbij ook worden gekeken naar de neuro-plastische kant ervan om te kijken of de rugpijn niet toch door zo’n probleem komt.

9. Je hebt niet alleen rugpijn, maar ook pijn op meerdere plaatsen
Hoewel je door het Tension Myositis Syndroom ook alleen rugpijn kan hebben, is het een duidelijke aanwijzing van TMS wanneer je op meerdere plaatsen in je lichaam last hebt van pijnklachten. Dit geldt natuurlijk niet wanneer je last hebt van een fysieke aandoening, zoals bijvoorbeeld MS, een taaislijmziekte, Lupus of een andere ernstige ziekte, maar wel wanneer er geen fysieke ziekte is. Wanneer je gaat kijken of er een mogelijkheid bestaat dat je TMS hebt, is het wel essentieel om eerst fysieke aandoeningen uit te laten sluiten door een arts bijvoorbeeld. Als je klachten hebt of 3 of 4 verschillende plaatsen, en dus niet alleen maar rugpijn, is de kans erg klein dat dit wordt veroorzaakt door 3 of 4 verschillende medische aandoeningen en is de kans dus een stuk groter dat je eigenlijk last hebt van TMS.

10. Je hebt 1 of meer van de volgende eigenschappen
Er zijn een aantal karaktereigenschappen die veel voorkomen bij mensen die last hebben van het Tension Myositis Syndroom. Deze eigenschappen kunnen even sterk gevaarsignalen en stress veroorzaken in je hersenen zoals trauma’s dat ook kunnen.

  • Perfectionisme
    Je bent iemand die altijd alles helemaal goed en perfect wilt doen, zelfs als dit je veel extra tijd en moeite kost. Bijvoorbeeld urenlang blijven strijken en was opvouwen, omdat alles perfect gevouwen en volledig kreukvrij moet zijn. Tegelijkertijd denk je na over de reactie die je erop zal krijgen en raak je gestrest, omdat je bang bent dat er toch nog ergens een kreukel zit of dat het toch niet is gevouwen op de manier zoals de ander dat graag wil.
  • Gewetensvol
    Morgen moet je met je groep een groot, belangrijk project inleveren, maar de rest heeft bijna niks gedaan, waardoor jij tot diep in de nacht zal werken om dit project alsnog af te maken. Je wilt uiteraard toch een goed punt halen? Ook volg jij alle regels precies, anders is het niet goed, en geef je vervolgens jezelf de schuld als er iets fout of niet helemaal volgens plan gaat.
  • People pleaser
    Jij wilt altijd zorgen dat anderen het naar hun zin hebben, je bent bang om mensen teleur te stellen en je gaat conflicten absoluut uit de weg. Je kan geen nee zeggen tegen mensen, zelfs niet als je het druk hebt. Hieruit blijkt dat je bang bent om afgewezen te worden of dat je bang bent dat mensen je niet leuk vinden. Ook vermijd je conflicten of ruzies, omdat je niet de ander boos wilt maken en dan bang bent voor de consequenties. Hier zit vaak ook een angst voor verlating of een angst voor afwijzing achter.

Wat is de oplossing?

Op internet wordt veel gezegd en geschreven over TMS. Toch wordt er weinig duidelijkheid gegeven over een concrete oplossing.

Wij geloven sterk in een holistische aanpak voor gezondheid en genezing, een benadering die het hele lichaam omvat – van de organen tot de gewrichten en spieren. Deze integrale visie overstijgt traditionele hokjes en biedt een breder perspectief dat zowel fysieke als emotionele aspecten omvat.

Voor het emotionele deel hebben we in nauwe samenwerking met de gerespecteerde hypnotherapeut Tim Kutzke een speciale hypnosessie, die u hieronder kunt beluisteren. Deze sessie is zorgvuldig samengesteld met het expliciete doel om individuen te helpen bij het loslaten van opgekropte emoties die een negatieve invloed kunnen hebben op hun algehele welzijn.

In het kader van TMS is het noodzakelijk om niet alleen de symptomen te verlichten, maar ook om de oorzaken aan te pakken. Hierbij wordt gekeken naar de diepgewortelde emotionele spanningen die de aandoening kunnen veroorzaken of verergeren, maar ook naar de fysieke reacties van het lichaam op deze spanningen. Dit kan onder meer een impact hebben op de organen, gewrichten en spieren.

Door samen te werken met specialisten zoals Tim Kutzke, streven we ernaar om holistische, effectieve en toegankelijke oplossingen te bieden voor mensen die lijden aan TMS en soortgelijke aandoeningen. Met deze hypnosesessie, gecombineerd met fysieke behandelstrategieën, hopen we een uitgebreide benadering te bieden die niet alleen helpt bij het omgaan met de fysieke symptomen van TMS, maar ook bijdraagt aan het algehele emotionele, mentale en fysieke welzijn van het individu. Wil je meer weten over de Hypnosewolk? Klik dan hier.

Maak hier online je afspraak

Heb je een vraag?

2 + 7 =

+31 85 04 70 627

Kennemerstraatweg 464,1851 NG in Heiloo

Gave kans!

Wekelijks advies voor herstel van rugpijn wat niemand anders je vertelt? Deze nieuwsbrief is eerlijk, concreet en praktisch toepasbaar.

 

Alleen voor mensen die écht willen werken aan hun lichaam!

Gelukt!